Košarica je prazna
:
Dobrodošli

  Prisrčno dobrodošli na spletni strani Založbe Govinda! Vabljeni k prelistavanju knjig, odkrivanju spletnih kotičkov in ...

Tomi Ramadanović: Morje

80, mehko vezana, 13,5 x 20,5 cm
Opis

Prevod: Matjaž Juričak

Morje so res pesmi o morju, celo o ljubezni in strasti do morja, vendar se sinja prostranstva, prebodena z otoki, vznemirjena ali pobožana od vetrov, ne pojavljajo v vlogi varnega motiva z razglednic, tudi če nekateri naslovi morda ponujajo prav to. Za trenutek, morda, je pesnikova pokrajina res blaga impresija, ki hoče verjeti v pojavno kot edino verodostojno, takoj zatem že vsaj drobna ostrina prebode lagodje bralca in ga opomni, da so slani pejsaži z mnogimi obrazi samo kulise za pravo, samotno igro - trdo bitko za dokončen preboj duha.

O pisateljici

Rojen v Ljubljani 14. maja 1961, kjer je leta 1999 tudi umrl. Po gimnaziji je študiral medicino in slavistiko. V osemdesetih je začel objavljati v literarni periodiki (Mentor, Dialogi, Slavica, Srce in oko ter Primorska srečanja). Leta 1989 je pri Državni Založbi Slovenije izšla njegova prva zbirka, kjer je urednik zapisal: "Pesniška zbirka Plimovanja je knjižnji prvenec nadarjenega mladega avtorja, ki ne izhaja iz provokativne antiestetske avantgarde, ampak se navezuje na danes že klasično izročilo našega povojnega modernizma." in "Njegov jezik je lep, tekoč in bogat, poln metafor, ki niso nikoli iskane in prisiljene. Najpreprosteje rečeno: to so pesmi, ob katerih nimamo občutka, da jih je nekdo hotel napisati – morale so se napisati."

Spletni kotički

www.mavrica.net
http://www.mavrica.net

www.tretjeoko.si
http://www.tretjeoko.si